Skip to content

Postcard from: Sintra, Portugal

Përshëndetje t’dashtun lexues! (albanian version below 🇦🇱 )/ Well hellö readers!

I’m Vesa and I’m sharing with you today my recent visit of Sintra, Portugal
It was my birthday getaway and together with a friend we went there for the last week of May and returned on June second.
I will be sharing with everyone my itinerary, hope this will be of use when you decide to go visit.

Well, well, well where to start, the first postcard is from the beautiful Sintra in Portugal 🇵🇹

“ Sintra is an architectural marvel famous for its romantic atmosphere, castles, palaces, and historic architecture.”

So if you’re a fan of art in general , Sintra is your place to go.
Me and my friend had only one day to see it , and it was almost enough *sobs* , you just need a map ( yes one made out of paper , GPS doesn’t work 😊 ) and of course the spirit of travelling!

Quinta da Regaleira

Was our first stop – is an estate that consists a magnificent romantic palace and chapel, also a very luxurious park that features lakes, wells, fountains, tunnels and a lot more! The way to ‘Quinta de Ragaleira’ was quite pleasant, one was always surrounded by beauty truly , you would see anything from classic ‘greek’ sculptures and most famous portugese ceramic works of art , to the new contemporary art statues.

The garden was simply magical ! It felt as if I was walking around Rivendell (  LOTR fans? ) We spent hours walking around , getting kinda lost here and there , but that’s the art of exploring right?

 

One of the highlights of ‘Quinta de Ragaleira’ were most definitely the Inverted Towers or Initiation Wells.

It turns out these ‘wells’ never actually served as wells , instead they were for ceremonial purposes that included Tarot initiation rites.

“The spacing of these landings, combined with the number of steps in the stairs, are linked to Tarot mysticism.”

When you reach the bottom of the tower , there’s an entry to a tunnel which will lead you right to the The Regaleira Palace – from which the estate took its name. Its gothic architecture , made it look so enchanting and unreal. I felt like a fairy/witch/elf, it was absolutely fantastic ! And to have a coffee with a view of palace ?! A dream come true.

The Pena Palace

 

One of Portugals seven wonders – The Pena Palace,  was the peak of the trip. There are no words to describe the grace of it, you just have to go there and be amazed!

The road to Pena Palace is quite the wander if you plan to go by walking.

I suggest you to take your comfiest sneakers cause it will take quite a while, there’s 3KM of uphill hiking (one way) and the road is pretty narrow.
We gave up half way and took a Tuk-Tuk to go there- which was also a very cool experience for me. Don’t forget to bring a sweater,  Sintra is mostly cold and windy, especially in Pena Palace- I was freezing 😬

As an example for Portuguese romanticism these castles have been here since the Middle Ages. They were meant by King Ferdinand, to be a summer-only residence for the Portuguese royals.
Besides the palace there’s also the garden , unfortunately time was upon us, and we decided to visit the palace only instead.

This was all we could pack in a day and it was most certainly fun.
Let me know if you’ve ever been or if there’s any questions I can answer 🙂
Until next time,
Vesa
Instagram: @vesaspring

Përshëndetje lexues!
Unë jam Vesa dhe sot po ndaj me ju vizitën time të fundit të Sintra, Portugali
Ishte dhurata e ditëlindjes sime dhe së bashku me një shoqe, shkuam atje për javën e fundit të majit.

Shpresoj qe ky blog te jete i dobishem per ju.
E pra, mirë, nga t’ja fillojmë, kartolina e parë për këtë blog vjen nga Sintra e bukur në Portugali 🇵🇹

“Sintra është një mrekulli arkitekturore e njohur për atmosferën romantike, kështjellat, pallatet dhe arkitekturën historike.”

Pra, nëse jeni një fans i artit në përgjithësi, Sintra është vendi juaj për të shkuar.
Unë dhe shoqja ime kishim vetëm një ditë për t’i vizituar atraksionet ne qytet, dhe ishte pothuajse mjaftueshme, cka ju duhet juve është një hartë (po hartë klasike nga letra, GPS nuk punon) dhe sigurisht shpirtin e udhëtimit!

Quinta da Regaleira

Ishte ndalesa jonë e parë – është një pronë që përbëhet nga një pallat madhështor në stilin romantik, kisha, një park shumë luksoz që përmban liqene, puse, burime, tunele dhe shumë cka ! Rruga për në ‘Quinta de Ragaleira’ ishte mjaft e këndshme, ishim gjatë tërë rruges të rrethuar nga arti dhe jo vetem nga skulpturat klasike ‘greke’ apo veprat më të famshme të arteve portugeze të qeramikës, por gjithashtu kishte edhe shumë vepra të artit bashkëkohor.
Kopshti ishte thjesht magjik! Ndihesha sikur isha duke ecur rreth Rivendell në botën e ‘Lord of the Rings’ Kemi kaluar orë të tëra duke ecur rreth e qark, duke u humbur paksa këtu dhe atje, por ky kjo është mënyra e eksplorimit a po jo?

Një nga pikat kryesore të ‘Quinta de Ragaleira’ ishin natyrisht Kullat e përmbysura ose puset.

Thuhet se këto ‘puset’ nuk kan shërbyer kurrë për rolin e tyre, ato përdoreshin për qëllime ceremoniale që përfshinin ritet e fillimit të Tarotit.

“Hapësira e këtyre uljeve, e kombinuar me numrin e hapave në shkallët, janë të lidhura me misticizmin e Tarotit”.

Kur të arrini në fund të kullës, ka një hyrje në një tunel i cili do t’ju çojë drejtë në Pallatin Regaleira – nga e cila kjo pronë mori emrin e saj. Arkitektura e saj gotike e bëri atë të duket kaq e këndshme dhe joreale. U ndjeva si një zanë / magjistare , ishte absolutisht fantastike! Dhe të pish një kafe me pamje nga pallati ?! Një ëndërr realitet.

Pallati Pena

Një nga shtatë mrekullitë portugeze – pallati Pena ishte kulmi i udhëtimit. Nuk ka fjalë për të përshkruar bukurinë e saj, ju vetëm duhet të shkoni atje dhe ta jetoni!

Rruga për në pallatin Pena është mjaft e gjatë nëse planifikoni të shkoni duke ecur.

Ju sugjeroj të merrni atletet tuaja më të rehatshme, rruga nga ‘Quinta de Regaleria’ pë në Pallatin Pena është 3 km e ecje përpjetë (një vajtje) dhe rruga është shumë e ngushtë.
Ne u dorëzuam në gjysmën e rrugës dhe morëm një Tuk-Tuk për të shkuar atje – që ishte poashtu një përvojë shumë interesante për mua. Mos harroni të sjellni një xhaketë, Sintra është kryesisht e ftohtë dhe me erë, sidomos në pallatin Pena- unë për vete kam ngrirë 😬

Si shembull i romantizmit portugez, këto kështjella kanë qenë këtu që nga mesjeta. Mbreti Ferdinand kishe për qëllim që këto pallate të ishin vendbanim veror për antarët e familjes mbretërore portugeze.
Përveç pallatit ekziston edhe kopshti, të cilin fatkeqsisht nuk na premtoi koha ta vizitojmë

Kjo ishte e gjitha që ne mund t’ia dilnim në një ditë dhe ishte padyshim shumë argëtuese!
Më lejoni të di nëse keni qenë ndonjëherë në Sintra apo nëse ka ndonjë pyetje që unë mund t’iu përgjigjem.

Cdo t’mire,
Vesa

28 Comments

 1. Just stalked your blog and I think I just became obsessed with you! As a travel agent I have an obsession with traveling but have never been out of the country! Thanks for letting me live through you!

  • Awwww Shelbi thanks a lot for your kind works , they truly mean the world to me ,I’m so glad to hear that you like my blog <3

 2. Wow this is so mystical and magical it all most seems unreal! I love the spiral stair cases with the castle style look out archways. It is just breath taking I wish I could visit this place someday!

  Cheers

  • Right ? It truly is mesmerizing <3 the photos don't do it justice <3

 3. wow, absolutely stunning! I love the steps down to the water, so peaceful! Thanks for sharing <3

  • Allison thank you for your kind words darling <3

 4. Lea Lea

  I love your pictures and the places you visited sound amazing. I really wanna visit Portugal now. There are just to many nice places.
  Lea, xx
  asnippetoflife.com

  • Thank you dear, It is truly charming ,I hope to visit one day soon too <3

 5. Dee Dee

  Absolutely beautiful!

 6. Sintra Sintra! I have to go there 😍 this place is so beautiful

  • I know right ? I wanna go there tooo ugggh xxx

 7. I think I just fell in love with a city and country! It’s gorgeous! I need to visit!

  • Me toooo isn’t it just gorgeous <3

 8. This looks like such an amazing place to visit, so beautiful and picturesque. Thank you for sharing this wonderful place

  • Thank you for you kind words darling <3

 9. These are absolutely beautiful!! Stunning, really!

 10. Stunning pictures, really need to go back to Portugal! Big fan of those spiral staircases 🙂

  • It is truly enchanting over there isn’t it, this postcard was send to me by my sister, I hope to go visit Portugal myself soon <3

 11. There is nothing I love more than rambling through a gorgeous garden. These places look like utter magic, and you took enchanting pictures.

  • Aww Thanks darling <3 means a lot xoxo

 12. I went to Sintra years ago to see the palace. I would love to go back and explore it with my family. Thanks for bringing back happy memories and for taking me back to its beauty.

  Vanessa

  https://wanderlustplusone.com

  • Thank you Vanessa, Sintra is for sure on my list of places to visit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *